gad
fbpw
WeddingDJs.cz   >   

Moderace na svatbě



DJ NeePAT jako velmi zkušený moderátor z rádia se vrhl na esej o moderaci na svatbě. Jeho pojetí je čtivé, vtipné a výstižné.


„Ženy jsou jak sedmikrásky nad Brnem“, ano, na první pohled možná spíše až poetické pojetí něčeho, jak by svůj koncert mohl odstartovat třeba Michal David v brněnském Rondu a nebo nám již dobře známé: „a..choj Brrrrnooo, … ak me sáteee? … Jáj se mamo dobšeee“ - leckdo si představí vystupujícího zahraničního interpreta, jak z kousku lístečku od svých producentů tento dojemný vzkaz lámanou češtinou předčítá ve snaze prolomit počáteční ledy emočním výplachem.


Ono ale svatbu máme každý pouze jednu a nic z toho přeci nezaujme, neupoutá, nepřesvědčí, no bohužel nač si kdo velmi hřeší, ani asi nijak neurazí. 


Jak by ale měl moderátor působit? Co by měl říkat? To si asi každý umí nějak představit, ale co podrobnější a odbornější stránka projevu? Barva hlasu? Frekvence mluvy? Rétorická údernost, důraz na předložku? Samozřejmě, něco o tom v povzdáli víme, ale stejně asi chceme, aby moderace na svatbě byla spíše přátelská, líbivá. 


Všechno, co jsme si doteď řekli je něco, co se naučit dá. Třeba důraz na předložku všichni slyšíme, asi víme a umíme rozlišit, když někoho pošleme: „DO … (21,22) … P*DELE“ anebo správně a úderně „DO P*RDELE“, no i takový detail umí rozhodnout o tom, že se na tu cestu začne člověk možná i těšit.

Asi si chceme přiznat, že nebudeme dbát na těchto detailech, ale je jeden faktor, který se i sebelepší DJ nikdy nenaučí, pokud to v sobě nemá a tím je CIT

Když si totiž po těžkém obědě, kdy jsme spořádali svíčkovou se šesti sedneme vedle babičky, která přes slzavé údolí a sklíčka od popelníku chuděrka ani nevidí a lapavým hlasem nám začne na rameni vzpomínat na to jak jsme se narodili a že je to jako včera co nám pofoukala bolavé koleno když jsme se batolili, tak není vhodné ani žádoucí si nést břemeno zodpovědnosti, kdy nám DJ, který je sice perfektně připravený začne příliš podbízivým křikem hnát všechny na parket, protože ho teď zrovna napadl mix písní, které si už naházel do playlistu a chce se předvést, co vlastně všechno umí. „Jasně, klidně se nám předveď, ale teď se to prostě nehodí“. A ejhle, problém může být na světě!


Není žádným tajemstvím, že i sbor DJs se dělí na několik hlavních skupin:

Klubový DJ nám jednou za 2 hodiny do mikrofonu zakřičí „keep your hand up, in the air“ a to budeme rádi, protože v tento moment se podnapilý klub může zbláznit, aby pokud možno zničil střechu. Ale na svatbu? NEBRAT!

Dalším druhem „točičů desek“ je tzv. technický DJ, ten se převážně stará o to, aby muziku ve svém podstatě vytvářel a svět zná desítky, možná stovky opravdových špiček. Jasně, dej mi pán bůh věčnou slávu takový DJ Avicii? Nebo legenda DJ Tiesto? Oba to jsou špičky svého oboru, ale zdání pro svatbu může velmi často zklamat. Jak? Muzika bude perfektní, ale technický DJ je doslova muzikant, který je zvyklý, že lidé chodí na něj, a ne on pro někoho. A není výjimkou, že mikrofonem ani nedisponuje! Takže na svatbu? NEBRAT!

Takovou velmi specifickou kategorií pro sebe jsou DJs, které označujeme za nonDJs. Jak je to myšleno? No jednoduše. Z pravidla to je syn Františka, kterého známe z hospody, který si teď koupil v Kauflandu nová sluchátka za 499,- v sezónní akci, a tak má hned pocit, že bude skvělý DJ. Tady ale opravdu pozor. Takový klučík se umí ocitnou v tzv. „situační pasti“. Zvládne totiž moderovat svatbu, na které může být třeba 60, ne-li 100 lidí? Každý má jiný hudební vkus, každému se líbí něco jiného, v 19:38 má být krájení dortu, ve 20:11 první tanec a 20:36 volná zábava, takže třeba hra. „Promiň, ale to já nedělám. To jsme se nedomluvili“, v lepším případě, anebo horší scénář: „Takže, eeeeee, já si beru slovo, eeeee, takže poprosím o trochu pozornosti, eeeeee, zahrajeme si hru, eeeeee, takže, eeeee, příjemnou zábavu“. Jasně, zní to možná trochu úsměvně, ale jak známo, detaily dělají dokonalost a pokud celý večer budete poslouchat Pepíčka z vedlejší vesnice jako tokajícího tukana, věřte, začne to lézt na mozek a není nic horšího pro novomanžele, když si tuto věc uvědomí pozdě.

Sečteno a podtrženo. Chybí nám poslední a pro svatbu asi nejvhodnější druh DJs a tím jsou tzv. mobilní DJs! Takový DJ je totiž přesně na tyto situace zvyklý a ví, že velkou část úspěchu mu právě udělá dobrá moderace celého večera! Má cit, má pochopení, umí jednat pod tlakem, umí se přizpůsobit, má vždy něco v záloze a hlavně: Ví, že je tam on pro ostatní! Moderace, síla a chuť do boje s večerem je mu vlastní. Mluví, když má, mlčí, když je to potřeba a pomáhá s organizací, s přípravou, je nachystaný, odhodlaný, a především součást Vašeho týmu, který dovede celou svatbu do té sladké tečky, která znamená, že svatba bude tou nejlepší párty Vašeho života!



29.03.2021

Photo by: kamilandsimona.com & DJ Photos: Tino Kratochvíl, Photo Nejedlí.

Všeobecné obchodní podmínky Pravidla pro ochranu osobních údajů Pravidla DJs pro ochranu osobních údajů Cookies

Při poskytování služeb používáme cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas.

Copyright © 2024 WeddingDJs.cz

Poptejte nás